Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Riskleri
Koltuk altı kalp ameliyatı, 1997 yılından bu yana uygulanan ve göğüs ön kemiğini açmadan; minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştirilen bir cerrahi operasyondur. Kalp deliği ameliyatı, kalp kapakçık değişimi ve tamiri ile koroner bypass ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan koltuk altı kalp ameliyatı, açık cerrahi yöntemi ile yapılan operasyonlara oranla hem daha düşük risk taşır hem de hastanın yaşam kalitesini olumlu yönde etkiler.
Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Riskli Midir?
Minimal invaziv cerrahi ile koltuk altından ya da meme altından birkaç santimlik kesilerle gerçekleştirilen ameliyat, açık cerrahiye oranla daha güvenlidir. Bununla birlikte koltuk altından yapılan kalp ameliyatlarında da tüm cerrahi yöntemlerde olduğu gibi birtakım riskler bulunur. Ameliyat sonrası komplikasyon ve enfeksiyon riski ile kanama riski, açık cerrahiye oranla daha düşük olmakla birlikte, kapalı cerrahide de bulunan riskler arasında yer alır. Hastanın yaşı, sahip olduğu diğer hastalıklar ve kalp sağlığının durumu da koltuk altı kalp ameliyatının risk yüzdesini belirleyen durumlar arasında yer alır. Ameliyat öncesinde genel hasta değerlendirmesi yapan doktor, ameliyatın riskleri hakkında detaylı bilgilendirme yapar.
Koltuk altından yapılan kalp ameliyatlarında, hasta ikinci kez aynı risk oranı ile ameliyat olabilir. Ancak açık cerrahi ile yapılan operasyonlarda göğsün yeniden açılması risk taşır. Bu nedenle açık cerrahi geçirmiş hastanın yeniden ameliyat olmasının gerektiği durumlarda ameliyatın koltuk altından yapılması risk oranının düşmesini sağlar.