Tıp alanında “ventriküler septal defekt” veya “atriyal septal defekt” olarak adlandırılır. Bu duruma kalp deliği belirtileri denir. Kalbin sol ve sağ ventrikülleri arasında bulunan septum denilen duvarın delik veya açıklıkla varlığını ifade eder. Ventriküler septal defektte, kalbin sol ve sağ ventrikülleri arasında delik bulunur. Bu delik nedeniyle oksijen açısından zengin kan ile oksijen açısından fakir kan karışabilir. Bu da kalbin normal işleyişini etkileyebilir.
VSD, doğuştan gelen bir durumdur. Kalbin sol ve sağ atriyumları arasında bulunan septumda bir delik olabilir. Buna atriyal septal defekt denir. ASD genellikle doğuştan gelir ve kalbin üst iki odası arasında kan karışımına neden olabilir. Bu delikler, kalp odaları arasındaki basınç farkından dolayı kanın yanlış yönde akmasına yol açabilir. Zaman içinde kalp fonksiyonlarını etkileyebilir. Kalp deliği belirtileri genellikle ciddi olabilirler. Ancak tıbbi tedavi ve gerektiğinde cerrahi müdahale ile yönetilebilirler.
Kalp Deliği Belirtileri
Kalp deliği belirtileri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Büyük delikler, akciğerlere daha fazla kan akışına neden olabilir ve bu da solunum güçlüğüne, hızlı solunuma veya yorgunluğa yol açabilir. Hastalığa sahip olan bireylerde cilt renginde solukluk veya mavimsi renk değişiklikleri (siyanoz) görülür. Bu, vücuttaki oksijen seviyelerinin düşmesinden kaynaklanır. Kalpteki anormal kan akışı, vücuda yeterince oksijen ve besin maddesi taşımayabilir. Bu da yorgunluk, halsizlik ve enerji eksikliği gibi belirtilere yol açabilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve kilo alma sorunlarına neden olabilir.
Bireylerde kalp daha fazla çalışmak zorunda olduğu için yüksek kalp atış hızı (taşikardi) görülebilir. Bu durum akciğerlere daha fazla kan akışına neden olabilir. Bu da solunum yolu enfeksiyonlarına yatkınlığı artırabilir. Bazı bireylerde nabızda düzensizlikler veya atım boşlukları görülebilir. Fiziksel aktivite sırasında artan kan akışı, rahatsızlığa sahip olan kişilerde nefes darlığı, hızlı kalp atışına neden olur. Belirtileri, deliğin boyutuna, yerine ve bireyin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Eğer kalp deliği belirtileri veya şüphe görülüyorsa, derhal bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir. Doktor, fiziksel muayene, tıbbi görüntüleme ve testlerle teşhis koyabilir ve uygun tedavi planını önerir.
Kalp Deliği Neden Olur?
Genellikle doğuştan gelir (konjenital) ve farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aile geçmişi, ebeveynlerden çocuğa genetik olarak geçen faktörler riski artırabilir. Anne adayının hamilelik sırasında maruz kaldığı çevresel faktörler, bebekte kalp deliği belirtileri riskine yol açar. Down sendromu gibi bazı kromozomal anomaliler, riski artırabilir. Anne adayının hamilelik sırasında alkol ve belirli ilaçları kullanması, bebekte problemlere neden olur. Anne adayının sağlıksız beslenme alışkanlıkları veya sigara içmesi gibi faktörler, bebektebu durumun görülmesine yol açabilir.
Anne adayının maruz kaldığı toksinler veya kimyasallar, bebekte riski artırabilir. Semptomlar, deliğin boyutuna, konumuna ve kişinin yaşına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Küçük delikler genellikle semptomsuz olabilir ve kendi kendine düzelebilir. Ancak büyük delikler kalpte kan akımını etkileyebilir ve sol ventrikülden sağ ventriküle kan karışmasına neden olabilir. Bu da oksijen bakımından fakir kanın vücuda pompalanmasına ve çeşitli semptomlara yol açabilir. Tedavi genellikle deliğin boyutuna, yerine ve semptomlara bağlı olarak belirlenir. Küçük delikler zaman içinde kendiliğinden kapanabilir. Cerrahi gerektirmezken, büyük delikler genellikle cerrahi müdahale ile düzeltilir.