Minimal invaziv kalp cerrahisi yaklaşık 20 yıldan bu yana uygulanan gelişmiş bir ameliyat yöntemidir. Hastanın göğüs kemiğini açmaya gerek kalmadan meme altından, meme yan bölgesinden ya da koltuk altı bölgesinden 5-6 santimlik girişimlerle gerçekleştirilen minimal invazivde ameliyat riskleri biraz daha düşüktür ve ameliyat sonrası dönem hastalar için genellikle daha kolay geçer.

minimal invaziv sonrası

Kalp ameliyatlarında hasta açısından en büyük sorunlardan biri ameliyat sonrasında göğüs bölgelerini korumak zorunda olmalarıdır. Hastalar bu nedenle istedikleri pozisyonlarda uyuyamaz, emniyet kemeri takamadıkları için araç kullanamazlar ve hareket ederken dikkatli davranmak zorunda kalırlar. Bununla birlikte düzenli yara bakımı yapılması, ağırlık kaldırılmaması ve egzersiz yaparken dikkatli olunması da gereklidir.

Minimal invazivde göğüs kemiği kesilmediği için hastalar rahat bir şekilde hareket edebilir, egzersiz yapabilir ve göğüs bölgesine zarar gelme korkusu yaşamadan hayatlarına devam edebilir. Ayrıca küçük kesi ile yapılan ameliyat sonrasında hastalar psikolojik olarak da daha iyi hisseder. Zira yara izi yaklaşık 1 yıl sonra belirginliğini neredeyse tamamen kaybeder.